Йога

График

( бавна терапевтична йога с Вера Апостолова)

Петък

18:30 – 20:00

тел: 0883427420

Хатха Йога

( класическа йога за напреднали със Сиси Михалева)

Вторник и Четвъртък

18:30 – 20:00 

тел: 0899892313

Цени

ИН Йога 10 лв 12 лв
Това е бавна терапевтична Йога подходяща за начинаещи включваща медитация
Хатха Йога 10 лв 12 лв
Класическа Йога за напреднали

Инструктори

Вера Апостолова

Сиси Михалева

Нашата зала

Ин Йога

Ин йога е спокойна медитативна йога практика съчетаваща в себе си осъзнаване и дълбоко освобождаване на съединителната тъкан в тялото чрез леки, дълго задържани, пасивни разтягания. Оставаме в позите по няколко минути, което ни позволява да влезем наистина на дълбоко в тъканите – както във физически, така и в енергиен смисъл. Също така ни помага да култивираме покой в тялото, което рефлектира и в покой на ума.

Ин йога е интимна практика, където наистина опознавате тялото, дишането, ума си и връзките помежду им, и се научавате да признавате възникващите усещания и емоции. Тези усещания и емоции може да почувствате, че трябва да бъдат освободени под форма на въздишка, вълни и треперене в някоя област, плач, изкашляне, прозяване и др. Да се научим да освобождаваме от натрупаният стрес в тялото ни дава възможност да се отваряме за нови преживявания.

Първоначално този стил йога може да изглежда доста скучен, пасивен или лек, но Ин йога може да бъде доста предизвикателна поради продължителното задържане на позите. Може да се усетим неспокойни и нетърпеливи – мисли от типа “не минаха ли тези 5 минути вече” или да се разсейваме в размисли за миналото и бъдещето. Това което обаче можем да направим в един час по Ин йога е да изследваме и деконструираме от къде идват те – да разберем с каква емоция са свързани, къде се намират в тялото, да определим интензитета им и т.н. 

Всички видове йога ще ви помогнат за гъвкавостта и освобождаването на стреса, това което е допълнителното и различното в Ин йога е, че има специфични поредици от пози водени от знанието на Традиционната Китайска Медицина, насочени към стимулиране на 12те меридиани в тялото с фокус върху раздвижване и разблокирване на енергията по тях.  

Има специфични поредици от ползи за някой от 5те елемента – Метал, Вода, Земя, Огън и Дърво. Както и специализирани класове за разблокиране на таза и сърцето.

Хатха Йога

 

Хатха йога най-често се асоциира с практиката на асани (йогийски пози), но всъщност това е доста ограничено схващане. Хатха йога е много повече от начин да се раздвижим или да преодолеем болките в гърба!

Сричката „ха“ означава „прана“ – жизнена енергия (пингала), която дава живот на физическото тяло, а „тха“ обозначава „чита“ – менталната енергия (ида).

Хатха йога е катализатор за пробуждането на двете най-важни енергии, които управляват живота ни. Тя канализира енергиите в тялото и ги балансира. „Пингала“ и „Ида“ са двата основни енергийни канала. „Пингала“ е каналът, по който тече активната жизнена енергия, а „Ида“ е каналът, по който протича пасивната енергия. Повечето от техниките, описани в Хатха йога, фокусират ума, хармонизират и пречистват тялото. Целта е постигането на добро физическо и ментално здраве, което да подготви човека за по-напреднали практики, като му позволи да мисли за по-висши цели – по-конкретно, за постигането на основната цел: „мокша“ – освобождение.

Системата за йога Хатха включва асани, шаткарми (физически и ментални техники за детоксикация), пранаяма (практики за контрол на жизнената енергия), мудри и бандхи (психо-физиологични техники за освобождаване на енергията), както и някои от ямите и ниямите – митахара (балансирано хранене) и ахимса (ненасилие).

В Хатха йога има много правила за условията на живот и мястото на практика.
Едно от правилата, което е част както от Хатха йога, така и от Раджа йога, е шауча – чистота. Тя е част от ниямите или така наречените правила за самодисциплина. Чистотата на тялото и чистотата на мястото са от изключително значение за постигането на спокоен и балансиран ум. Според текстовете за Хатха йога ако навиците, които имаме и средата, в която живеем, са нечисти, човек не може да постигне чистота само чрез практикуването на определени техники. Хатха йога ни съветва да се опитваме да поддържаме всичко колкото е възможно по-чисто и подредено. Това е част от външната дисциплина, която води и до вътрешна дисциплина.

Друго важно правило в Хатха йога е спазването на подходяща диета. Тя трябва да е от чиста, проста и натурална храна. Важно правило за йога храненето е регулярността. Храната не трябва да се приема безразборно и постоянно през целия ден. Това пречи на тялото, тъй като цялата храносмилателна система трябва да се задейства дори за едно зрънце ориз, а това отнема много енергия. Хатха йога не препоръчва преяждането. Приемането на умерено количество храна е много важно, за да не се изпитва тежест и ленивост след хранене. Когато човек спазва тези принципи, жизнените енергии в тялото се пречистват, а тялото и умът стават по-стабилни.

Къде се намираме