Какво е Мускулен дисбаланс и защо докторите не ни запознават с него ?!

Posted on Posted in ПОЛЕЗНО

1.Какво е мускулен баланс и дисбаланс .

musculatureЧовешкото движение и функционалност зависи от това всеки един мускул да е равен по дължина и сила на срещуположния си ,когато става въпрос за участието им в една и съща става .Нужно е мускулите да бъдат еднакво добре фунциониращи и балансирани за да може ставата, която го свързва да не понася излишно напрежение ,когато някои от мускулите е претоварен и скасен .Когато един от мускулите е претоварен обикновенно ставата има тенденция да клони към тази посока ,това разваля нейното правилно джижение и обикновенно следват сапътстващи болки и тежест , и съответно слабост във срещуположния мускул.

2.Примери за мускулен дисбаланс

Много често хората срещат болка с неясна причина и яснота , болката може да е в рамото , кръста , гърба , коляното , връта и други . Традиционно се посещава  лекар и съответно се изписват определен брой хапчета , най-често обезболяващи , противовъзпалителни и други. Почти никога не се търси причината за болката (едно от най – важните неща) .

Мускулен дисбаланс може да се съсздаде при повтарящи се многократно движения или от застояване в статична поза продължително време . Едни от най-честите дисбаланси са тези на кръста и врата така наречените UPPER CROSS SYNDROME и LOWER CROSS SYNDROME или горно кръстов синдром и долно кръстов синдром .upper-and-lower-crossed-syndrome1 - Copy