Дискова херния – болестта на 21 век.

Posted on Posted in ПОЛЕЗНО
Какво е дисковата херния и защо все повече хора страдат от нея ?

дискова херния -300x281

Дисковата херния е заболяване на гръбначния стълб (дископатия)  като по конкретно на  дисковете между самите прешлени .Тя може да бъде
разположена на различни места и много често на повече от един диск.Самата херния представлява спукването на фиброзния пръстен и излизане от него пулпозно ядро ,което ядро  може да притисне гръбначномозачния канал  и това да доведе често до силни болки в зоната на притискане и редица други симптоми и оплаквания .

В така наречената “болест на диска ” се наблюдават различни изменения по самия диск и всяко едно от тези изменения може да доведе до различна симптоматика :

 • Остра болка в кръста или вратаболки по нерва на крака IMG_1210
 • Болка преминаваща  към седалището и краката
 • Изтръпване, безчувственост на крака или стъпалото
 • Слабост или атрофия  на мускулите на крака
 • Мускулни спазми
 • Загуба на контрол над уринирането и дефекацията
 • Сексуални дисфункции
 • Болка излъчваща се към рамото, предмишницата и ръката
 • Главоболие и мигрена


Изпъкване на диска
– подобно на “бомбиране” това е началния стадии при изпъкване на ядрото , в следствие на което изпъква фиброзния диск и задната част на лигамента .
Протрузия на диска – етапа в който ядрото частично е разкъсало диска и малка част от него успява да излезе.Този етап все още е възможно ядрото да се прибере обратно ._Herniation2
Дисков пролапс – това е вече самата херния излязла извън пръстена притискаща нервните окончания .

В зависимост от посоката в която е мигрирало ядрото , дисковата херния може да бъде латерална , медиална и парамедиална .Възможното е да се наблюдава в някой случай предни дискови хернии , но те са значително по редки и рядко предизвикват симптоми.

Причини за появата на дискови хернии ?

Има много причини за създаване на предпоставка на дискови хернии , но тук ще изредим най – важните .

 1. Мускулен дисбаланс –  това е нещо непонятно за голяма част от лекуващите независимо дали са лекари , масажисти , рехабилитатори , фитнес инструктури , терапевти и други . Това е състояние на тялото , в което има нарушена функция на мускулатурата една спрямо друга, в следствие на което то води до неправилно движение на ставите в човешкото тяло от там се наблюдават проблеми от различно естество като гръбначни изкривяване , дископатии , коксартрози и много други по сериозни заболявания .Но за този проблем ще обърнем внимание в по-подробно в други материали.vertebral-subluxation
 2. “Сублуксация” на прешлен – това  понятие в точен превод означава” изкълчване” . Основната роля на
  междупрешленните дискове е да обира вибрациите от движение на тялото , той е нещо като “пружина” между два прешлена .Когато  има налично изкълчване между два прешлена по голяма част от натоварването пада върху самия диск , тъй като самите фасетни стави не са позиционирани правилно и следователно по голяма тежест се пада върху диска .
 3. Продължително натоварване в статична поза –  пример за това са седенето на стол в неправилна позиция , продължително навеждане и много други . В това състояние се наблюдава отново силно натоварване върху самият диск , но този път предизвикан от продължително натоварване .
 4. Рязко силно натоварване – в това число влизат неща като скок от високо , злополуки (катастрофи и други ) вдигане на тежък предмет от неправилна позиция .
Лечение и профилактика на дискова херния .

Първо ще обърнем внимание на профилактиката, защото понякога тя е по важната част от  това да възстановяваш вече последствията. В какво се изразява профилактиката за да не се стига до дискова херния.

 • подобряване на мускулатурата относно нейния тонус и гъвкавост
 • подобряване на баланса на ставите и мускулите така наречения мускулен дисбаланс , за който споменахме по рано
 • освобождение на “блокажите” в тялото натрупани от ежедневието посредством масажи,терапии и др.
 • при тренировки да се изпълняват правилно упражненията с чисти техники
 • добро възстановяване , то е изключително важно за организма , много хора подценяват този изключителен важен елемент често преуморяват себе си , но последствията се усещат след време .

Сега ще обърнем  по сериозно внимание на лечението .То бива два вида ОПЕРАТИВНО и КОНСЕРВАТИВНО .Ние ще се спрем по обстойно на алтернативния начин на лечение .На първо време ще отбележа ,че най-важната част е да се открие и диагностицира причината за възникналата херния ,много често лекарите пропускат този важен елемент от лечение и почти винаги прибягват към болкоуспокояващи , които само прикриват временно проблема и основната причина остава непоправена и не след дълго проблема се завръща с пълни сили.Сега ще изредя едни от най-ефективните начини за третиране при дискови хернии :

 • ЛЕД:при остро възпаление на засегнатото коренче  първо се прибягва към покой в легнало положение , при възпаление на нервните коренчета се наблюдава “набъбване” на нерва , затова се третира с лед (леда редуцира и свива тъканите ).леда задължително се слага върху памучен плат , не върху  кожата .Много често хората грешат и загряват болезненото място като по този начин постигат точно обратния ефект .херния лед
 •  “Наместване” на прешлените , прави се след обстоен преглед и ренгенова диагностика , това може да се случи при масажисти , терапевти , рехабилитатори ,мануален терапевт или хора имащи тези знания и квалификация за да изпълнят правилно фиксирането. Тук е важно да се подходи професионално и да се изследва подробно вида херния и чак след това да се определи кога е най-добре да се започне фиксирането на прешлените.namestvane na preshleni
 • Екстензии: Екстензията е вид разтягане  върху хрущялния диск .Той се подхранва посредством дифузия (всмукване на хранителни вещества ) , това става чрез сън и бавни плавни разтягания на диска . Единия вариант  е чрез упражнения изпълнявани бавно като най-подходящи са Йога заниманията , а другия начин е машина за екстензии .Този начин е сравнително иновативен посредством технологията си процес , който изпълнява  леки разтягания на засегнатия от дисковата херния район .декомпресия
 • Озонотерапия : Това е вкарването на предварително обработен озон около засегнатия диск , засилва се кръвообращението , самия озон редуцира хернията , но без премахване на основните дисбаланси и сублуксации , озона остава като вторично помощно средство и в никакъв случай основно. В това число влизат всички подобни технологии като ултразвук , лазер ,терапия ,магнито терапия , електро-терапия и др.
Кога се прилага оперативно лечение ?

Оперативното лечение е последния вариант ,който човек би предпочел . Едва 10 % от хората страдащи от дискова херния се нуждаят от оперативна намеса ,но има случай, в които тя е неизбежна .Много често хернията е толкова голяма и притиска силно нервното коренче, наблюдават се тазови смущения и тогава варианта да се пробват алтернативни методи отпада поради опасността от трайна увреда на организма .За щастие съвременната хирургия предлага минимално инвазивни методи като озонова нуклеолиза,  ендоскопска дискектомиа и др. който се извършват през изключително малки разрези ( 1-3 см ) и най -често са придружени от ренгенов контрол за по голяма прецизност .